blog_image

Gør-det-selv Betongulv | 3 sikre trin til dit nye betongulv.

Beton er et meget nødvendigt og nyttigt materiale til byggearbejdet. Når alle ingredienserne, cement, aggregat og vand, blandes sammen i de rette proportioner, begynder cementen og vandet at blive til en hærdet masse. Det er nu blevet til beton.

Inden du begynder på et gør-det-selv-betongulv, kan du først se på fordele og ulemper ved at have et betongulv:

Fordele

Betongulve er meget holdbare og meget elastiske, så det gør det vanskeligt at beskadige det. Med betongulve behøver du ikke bekymre dig om ting som høje hæle, kløer til kæledyr eller møbelben, der ødelægger overfladen, fordi det bare er næsten umuligt.

Let at vedligeholde.

Betongulve kræver minimal vedligeholdelse. Du forsegler eller vokser det hver 3-9 måned, og du bruger et neutralt rengøringsmiddel med jævne mellemrum. Det er lettere end med trægulve, det er helt sikkert.

Varer evigt.

Hvis du passer ordentligt på dit betongulv, kan det stort set holde på ubestemt tid. Alt du skal gøre, er at sørge for at bruge voks eller forsegle gulvet hver anden måned for at beskytte overfladen og for at sikre et nyt look.

Designfrihed.

Hvis du vælger at få et betongulv, men du beslutter efterfølgende, at du vil have noget andet, vil du kunne lægge det nye gulv ovenpå betongulvet. Dette giver dig mere frihed til at vælge designet, fordi du starter med en meget alsidig overflade.

Betongulve kommer også i en række farver og tekstureffekter, ikke kun i den grå form, du sandsynligvis forestiller dig.

Ulemper

Da beton er et stærkt og holdbart materiale, kan dette også udgøre et problem. For eksempel hvis du snubler og falder, vil du sandsynligvis komme til skade. Skulle du tabe noget på gulvet, bliver det også beskadiget.

Ikke så behageligt som andre materialer.

Betongulve har en meget hård overflade, så det kan være ubehageligt at stå på det i lange perioder. Dette problem vil du kunne løse med gulvtæpper.

Det er koldt.

Beton holder ikke varmen særlig godt, så dine gulve vil føles meget kolde især om vinteren. Tæpper kan igen mindske problemet, men ikke hvis du foretrækker, at gulvene er enkle og fri for tilbehør.

Mange vælger derfor at installere gulvvarme i betonen for at komme dette problem til livs.

Hvordan laver man beton?

Grundlæggende ingredienser i betonblandingen:

 • Cement eller kalk
 • Fint tilslag (sand) eller Groft tilslag (grus, sten)
 • Vand

Beton anvendes til forskellige projekter, alt fra lidt hjemmelavet til store bygninger og strukturer. Det bruges f.eks. til fortove, kældre, gulve, vægge og. Der bruges mange forskellige slags beton i udviklingsarbejdet.

Sådan blander du dit gør-det-selv betongulv (Moderat slid)

En rigtig god huskeregel, når det kommer til blandingsfordel, er: 1-2-3. En del cement, to del sand/grus og tre del sten – Dertil kommer så 0.7 del vand.
Læg mærke til at der her bliver brugt både sten og sand. Det er fordi betonen skal bruges til moderat slid. Skulle betonen bruges til let slid eller uden trafik, kunne man fjerne sten.

Lad os arbejde med et konkret eksempel:

I dette eksempel bliver der taget udgangspunkt i et 50 m2 gulv, hvor gulvets højde skal være 10 cm.

Når det kommer til beton, så måles det i volumen, eller i m3.
Der vil i det her eksempel, så skulle bruge 5 m3 beton.

For at få 1 m3 beton i 10 cm højde, skal der bruges:

 • 301 kg cement
 • 520 liter sand
 • 780 liter sten
 • 170 liter vand

Total vægten for dette eksempel vil være:

 • 1.503 kg cement
 • 2.610 liter sand
 • 3.920 liter sten
 • 850 liter vand

Fordelen ved at blande det selv, er at du kan holde omkostningerne ned, og ikke skal betale for en betonbil, som blander det for dig og hælder det ud.

Ulempen er, at det kan være utrolig slidende på kroppen at blande beton til 50 m2 gulv. I den mængde vil det aldrig være anbefalet at gøre det selv.

Men nu er dit gør-det-selv betongulv lagt, og det ser pænt ud. Nu er det vigtigt, at du ved, hvornår det er bedst at støbe et gør-det-selv betongulv, og hvor længe det er om at tørre.

Hvor længe skal beton tørre?

Det er vigtigt at tænke på cementen, når der tales om tørretid. Cement kan ikke lide de kolde temperaturer, og det gør at tørretiden vil forlænges markant.

Hvornår på året har du valgt at støbe gulvet? Har du valgt at støbe dit gulv midt i januar, hvor det sner udenfor og gennemsnitstemperaturen er under 5o?
Hvis dette er tilfældet, så må du være meget tålmodig – da cementen ikke hærder, mens det er koldt.

Har du derimod valgt at støbe gulvet en forårsdag, hvor temperaturen er over de 5o, så vil tørretiden være markant lavere end en vinterdag.

En god huskeregel er, at beton er fuldhærdet efter 28 dage, når gennemsnitstemperaturen er ca. 15o.Husk at dække den friske beton med afdækningsplast. Du vil gerne have at fugten bliver inde i betonen, ellers tørrer den for hurtigt i overfladen, og laver revner.

Betonen har nu stået i 28 dage, og hvordan ved du, at gulvet er færdigt?
Læg en spand med vand ovenpå betonen, hvis du kan se mærker i betonen, så er gulvet ikke færdigt.

Dit gør-det-selv betongulv er nu færdig støbt, og du skal nu overveje, hvilken type overfladehandling du gerne vil give gulvet.

Overfladebehandling af betongulve

Primer

For at sikre at gulvet får en ensartet overflade, må gulvet mættes med en gulvprimer.
Gulvprimer blandes med vand 1:1, altså 1 liter vand til 1 liter primer – og hældes ud på gulvet.
Derefter kan du begynde med overfladebehandlinger.
Det anbefales ikke, at gulvprimer står alene, da det ikke er slidstærkt nok.

Epoxymaling

Skal du have en overflade, som du aldrig kommer til at ødelægge, og som normalt bruges i værksted, fabrikker mm., så er det et epoxygulv, du skal have.
Epoxy findes både som klar overflade og som farvede overflader.
Du skal have sikkerhedsmaske på, da det er det meget farligt at arbejde med og virkelig usundt at indånde.

Designfloor / Struktur behandling

Der er begyndt at komme en trend indenfor strukturoverflader i beton, hvor der bliver pålagt et cementbaseret slidlag med en speciel struktur i.
Et slidlag i cement er den del af betongulvet, som du direkte går på – eller som du slider på.

Dette kommer mest til udtryk i New Yorker gulve, hvor det oftest er beton som er poleret, eller blevet påført et slidlag med struktur i.

Gulvmaling

I modsætning til epoxymaling, så findes der også akrylbaseret gulvmaling. Akrylbaseret betyder, at det er vandbaseret, hvilket gør det langt mere miljøvenligt. Det er også nemmere at arbejde med i forhold til epoxy, da du blot skal bruge en rulle og malerspand.

Nu er du færdig med dit gør-det-selv betongulv. Husk at du altid bør tage fat i en professionel gulvekspert i dit lokalområde, hvis du har nogle spørgsmål omkring blanding, produkter eller hvordan du arbejder med beton, hvis du ikke har arbejdet med det før.

Få hjælp til at lavet dit betongulv

No Record Found.
Add a Comment
Navn*
Email*
Vedhæft billede
Kommentar*
Indsæt verifikationskode

Om Altom-gulv.dk