blog_image

Lakering af Gulv | 7 essentielle overvejelser inden du lakerer

Hvorfor skal dit trægulv have lakbehandling?
 

Et trægulv skulle helst stå æstetisk og smukt i mange år frem, hvis du vedligeholder og behandler det rigtigt.

Det gør du bedst med lak, da det både beskytter, giver en pæn overflade og gør gulvene lettere at holde. Ved lakering af gulv kan du både lakere nye, afslebne og tidligere lakerede gulve, samt kork og beton.
 

Hvad kommer først af Gulvafslibning og lakering?
 

Hvis der skal lak på dit gulv, og det er hvidmalet eller hvidskuret, skal det afhøvles helt før det lakeres.

Hermed kommer gulvafslibing først i de tilfælde. Til de gulve der ikke er hvidmalede, kommer det helt an på hvor slidt dit gulv er i forhold til om det vil være fordelagtigt at lakerer.

Derfor er det i de fleste tilfælde bedst, for at få det mest holdbare resultat. Da gulvafslibning er en videnskab i sig selv, bør du læse vores guide om at slibe gulv.

Et nylakeret trægulv med en spand af gulvlak og en pensel på

 

Hvornår trænger dit gulv til at blive lakeret?
 

De fleste nylagte gulve er blevet behandlet med en modstandsdygtig lak. Den holder dog ikke evigt, og det er derfor vigtigt, at du får gulvet genlakeret, før den oprindelige lak er slidt igennem. Et slidt gulv kan ses ved en mat og ridset overflade. 

Man siger normalt at et trægulv har brug for lak når gulvet får en mat og ridset overflade.

Det er dog ikke en nødvendighed, da gulvafslibning mange gange kan tage det meste. En fordel ved lakering er dog at det gør dit trægulv utrolig slidstærkt.

Du kan både få lak, der giver dig en blank og skinnende overflade, og lak der lægger sig næsten helt usynligt, som en hinde på træet.

Det er selvfølgelig graden af glans, der afgør, hvor meget gulvet helt præcist kommer til at skinne. Det kan beskrives med tal fra 0-100 hvor tallet 0 er helt mat og 100 er helt blank.
 

Hvad er Akryl- og Alkydlak?
 

Lak baseret på akryl (vand) er mere holdbart end lak baseret på alkyd. Alkyd er dog kraftigere i alle dens former.

Akryllakken er næsten helt gennemsigtig og danner en hinde, der som sagt næsten ikke er til at se. Akryllakken lugter næsten heller ikke, og det værktøj, du har brugt, kan efterfølgende gøres rent under vandhanen. 

Lakerer du herimod med alkyd kræves der udluftning både under og efter selve behandlingen. Værktøjet gøres herefter rent med terpentin. Alkydlakken giver også gulvet et gyldent skær, da den med tiden gulner.

Akryl- og alkydlakken kan sættes op på en skala fra 0-100 hvor 0 er det matteste og 100 er det blankeste. Derfor kommer typerne til at se sådan her ud:

 


Mat Glans 10 = Akryl - Lys træsort
Halv Mat 20 = Akryl - Lys træsort
Slikemat = Akryl - Lys træsort
Halvblank 50 = Begge + begge
Blank 90 = Alkyd - Mørk træsort
Blank 96 = Alkyd - Mørk træsort

 

 

Hvilken lak skal dit trægulv have?
 

Valget af lak afhænger af, hvor du skal lakere, hvor meget gulvet slides samt træsorten.

Det er meget forskelligt, hvordan træ reagerer på lak, og nogle sorter, eksempelvis ubehandlet eg, kan gå hen og blive mørkere pga. træets store garvesyreindhold.

Hvis du vil undgå denne mørkere overflade på egegulve, anbefales det at bruge alkydlak.

Det er derfor vigtigt at prøvelakere et mindre areal, før du går i gang og tage hele gulvet. På den måde undgår du ubehagelige overraskelser, når gulvet endeligt er færdigt.

Det er typisk de lakeringer, som er matte, der også skal bruge den vandige lak, nemlig akryl. Derfor skal du vælge de matte, hvis du har et trægulv af de lyse træsorter.
Det er eksempelvis:

 • Fyr
 • Bøg
 • Ask 
 • Birk
 • Oregon pine
   

Hvis du derimod bruger vandig lak på de mørke træsorter, vil lakken være mindre dybdevirkende. Derfor bør du kun bruge alkydlak, hvis dit trægulv er af mørk træsort.
Det kan eksempelvis kunne være:

 • Merbau 
 • Wenge 
 • Valnød 
 • Jatoba
   

Hvor længe skal et lakeret gulv tørre og hvordan rengører jeg det?
 

Hvor længe skal mit gulv tørre efter endt lakering? Det er sikkert et spørgsmål du tit har spurgt dig selv om.

Et lakeret gulv kan betrædes efter 4-5 timers tørring og flyttes ind med møbler 24-48 timer efter. Herefter er der en gennemhærdelsesprocess på omkring en 7 dage.

Oftest kan møblerne flyttes hurtigere ind og gulvet betrædes tidligere, men jo længere tid du giver dine gulve tid at hærde i, desto bedre.

Efter tørringen er færdig, står du måske også med spørgsmålet: Hvordan rengør og vedligeholder du gulvet?

Lakerede gulvet behøver kun en tur med støvsugeren, kluden eller kosten, når der skal gøres rent.

Hvis ikke du føler, du eksempelvis kan vaske gulv uden rengøringsmidler, så gør det med sæbespåner og tør hurtigt efter, så ikke vandet ryger ned i samlingerne.

Brug aldrig voks eller polish på lakerede gulve, da dette kan gøre, at de bliver sværere at rense. 
 

Hvordan lakerer du dit trægulv?
 

Det første du skal sørge for er, at træet skal være rent og tørt. Hermed skal det også være fri for harpiks, fedt, olie, voks, kalk og sæberester, inden du begynder at lakere gulvet. Du vil nemlig ikke risikere, at lakken ikke hæfter ordentligt.

Derudover er det nødvendigt at matslibe overfladen grundigt. Dette gør du med en excentersliber som du kan leje fra de nærmeste byggemarkeder.

Grunden til dette er så at overfladen er klar og lakken kan hæfte til dit gulv. For mere information kan du eventuelt se vores guide om at slibe gulv.
 

Trin 1 - Ting du skal bruge til Lakering af dit trægulv

3-trinsguide til Gulvlakering

Du bør starte med at finde ud af, hvad du skal bruge.

Her er det vigtigt, du har en bred pensel med korte børster, og ellers kan du bruge en korthåret lakrulle med stor rullediameter.

Herudover skal du bruge afdækningsplast og tape.
 


Trin 2 - Sådan Gulvlakerer du
 

Du starter med at bruge den brede pensel. Her er det vigtigt, at du stryger eller ruller den langs årene på træet og i bræddernes længderetning. For at undgå overlapninger kan du fordelsvis lakere en eller to brædder ad gangen i fuld længde.

Her er det også vigtigt, at du lakerer vådt i vådt. Altså at du ruller den brede pensel tilbage i den våde lak, når du kører den på brædderne.

Endvidere skal du sørge for, at du ikke kommer til at strække lakken for langt, så der ikke kommer bare pletter. Brug derfor rigeligt med lak.

Lakken skal helst påføres af 2-3 omgange, herved opnås nemlig det mest holdbare og smukke resultat.
 

Trin 3 - Efterfølgende Genlakering og rengøring
 

Præcis hvor mange år lakeringen holder afhænger selvfølgelig af valget af lak, og hvor meget slid gulvet udsættes for. Det kan også være gulvet har været lakeret i forvejen, men trænger til en ny lakering.

For det vil nemlig være helt sikkert, at gulvet på et eller andet tidspunkt har brug for en genlakering. Inden genlakeringen finder sted, skal du sørge for at gøre gulvet rent i grundrens.

En eventuel måde dette kunne gøres på ville være at vaske gulvet i eddikesyrevand i forholdet 1:4. Skyl efter med rent vand efterfølgende. Efter dette er gjort, og gulvet er tørt, kan du nu genstarte processen med lakeringen.

Lakering af gulv er derfor en vigtig del af at holde dit gulv i stand så det kan leve og holde mange år endnu!

Hvis du er i tvivl om noget, kan du altid finde en fagmand hos os der kan sørge for lakering af dit gulv.

Få hjælp til lakering af gulv

No Record Found.
Add a Comment
Navn*
Email*
Vedhæft billede
Kommentar*
Indsæt verifikationskode

Om Altom-gulv.dk