blog_image

Rengøring af fliser og klinker | Hvordan får du dem så gode som nye?

 

Hvordan renser du dine fliser og klinker?


For at kunne rengøre dine fliser og klinker korrekt, er det vigtigt at vide hvilken flise- eller klinketype du har monteret i dit hjem. Dette sørger for at du holdbarhedsmæssigt, får mest muligt udbytte af dine klinker og fliser. 

Du kan ikke nok komme uden om snavs, kalk og pletter på dine fliser uanset om det er i køkkenet, på badeværelset, eller i entréen.

Men hvordan rengør du dem uden at ødelægge dem?

Der er nemlig nogle flisetyper, der ikke tåler syreholdige afkalkningsmidler, da de nedbryder den mængde kalk der er i fliserne.

Her er et par gode råd til rengøringen af dine fliser:

  • Brug vand og sæbebaseret rengøringsmiddel til de matte og porøse fliser
  • Brug vand og opvaskemiddel til de blanke og højglanspolerede fliser
  • Uglaserede fliser tåler gerne olie, specialmiddel eller linolie
     

Fjernes kalk og snavs ved rens af fliser? 


Der vil selvfølgelig være nogle fliser der er hurtigere og nemmere at rengøre end andre. Glatte overflader er eksempelvis lettere end porøse og noprede. Snavs og kalk ses også tydeligere på fliser der er ensfarvede, end på fliser der er flerfarvede eller gråmelerede. 

På sorte, højglanspolerede fliser, ses smuds og urenheder hurtigt og enkelte vanddråber kan hurtigt give en synlig kalkrand hvis ikke de bliver taget med det samme. Både snavsen og kalken kan fjernes ved hjælp af en hårdt opvredet klud og kalkfjerne hvis kalken er super slem. Derudover er der også en måde du kan gøre dit flisegulv mere rengøringsvenligt.

Vil du gerne have et nemt og rengøringsvenligt flisegulv?

Du kan nemt imprægnere dit gulv med et sæbeholdigt middel eller klinkeolie. Dette gøres ved at hælde midlet eller olien op på en klud uden at den bliver helt sovset ind og herefter smøre gulvet. Så praler rødvin og andre urenheder nemlig bare bare af.

Hvordan vedligeholder jeg fliser af natursten ved hjælp af rengøring?


Der er mange måder at vedligeholde og rengøre natursten på, og tit kommer det også an på typen af natursten. Alt er dog fælles ved vedligeholdelsen af dem, nemlig at rengøring er en stor del af det.

De forskellige natursten kan helt gennemgående deles op i de her typer:
 

Afrensning af Granit


Granit rengøres bedst med fugt- eller tørmopning, fejning, støvsugning eller spuling. Ved grundrengøringen af selve granitoverfladen skures der med vaskeplejemiddel.

Et eksempel på dette kunne være at du blandede 1 dl sæbespåner op i 5 liter vand og skure gulvet med det. På den måde dannes der en sæbefilm over gulvet, der gør det lettere at rengøre med tiden.

For at hindre ophobningen af sæbefilmen efter denne proces bliver gjort flere gange, vaskes gulvet hver 3 eller 4 gang med universal rengøring.

Hvis det er blankpoleret granit kan du, for at undgå striber, rengøre det med vand tilsat opvaskemiddel.

De fleste granitfliser tåler syre kalkfjernere fordi de ikke har fuger der ikke kan blive beskadiget af disse. Hermed kan flisen sagtens rengøres med eksempelvis syreholdig kalkfjerner, der er stærkere og bedre til at få kalken væk.
 

Rengøring af skifer & basalt


Skifer kan fejes, moppes eller støvsuges. Nem at rengøre med sæbespåner eller lignende produkter. Her skal du dog passe på med kalkfjernere der indeholder syre.

Skifer har nemlig af og til også fuger og består af ler materialemæssigt hvilket gør syreholdige kalkfjernere og dette et dårligt mix

Basalt rengøres næste på samme måde som granit. Basalt tåler dog heller ikke sure rengøringsmidler, da det misfarver flisen, grundet det store indhold af jern.

Derfor kan du ved grundrengøringen af dette skure og spule basalten med vand og vaskeplejemiddel.
 

Rensning af Marmor & sand- eller kalksten
 

Udsnit af mormorgulv

Marmor tåler bedst fugt- eller tørmobning, fejning eller støvsugning. Det har også samme grundrengøring som granit, med opblandingen af sæbespåner.

Det tåler hermed også spuling med vand og vaskemiddel, hvilket kan være en effektiv måde at få snavset væk fra denne belægning på.

Hvis der er kalk belægning, skal det helst fjernes mekanisk med glasskraber eller en hvid skuresvamp.

Marmor tåler desuden heller ikke sure rengøringsmidler, da det nedbryder kalken i flisen og hermed ødelægger den.

Udsnit af kalkstensgulv

Kalk- eller sandsten, er den type flise, hvor det er også er fornuftigt at rengøre for at vedligeholde. Her kan det være en meget god idé også at imprægnere flisen, ved at smøre et lag, det gør at ydersiden holder sig længere.

Dette sikrer til og med også at flisen og eller fugerne ikke suger fugt og snavs og kalk ikke sætter sige lige så tungt. Imprægneringsmidlet kan købes i et flisecenter.

Ved disse fliser, kan det mange gange være nok at rengøre dem i rent vand, og ellers kan du periodevist skure i evt. rengøringsmiddel.

Da denne type flise er af kalk, tåler den heller ikke sure rengøringsmidler fordi det ødelægger flisen.
 

Hvordan afrenser du cementbaserede støbte fliser?
 

Helt ligesom natursten Skal du også sørge for at rengøre cementbaseret støbte fliser for at vedligeholde dem. 

Der er 3 forskellige cementbaserede fliser, hvor hver af de 3 fliser har forskellige måder at blive rengjort på.
 

Vedligeholdelse af Terrazzo, cement & beton
 

Terazzo er en flise du skal tør- eller fugtmoppe, feje eller støvsuge. Disse er de mest gængse måde at få snavs og plamager væk fra terazzo flisen.

Kalken på terrazzogulve skal tages med glasskraber der er mekanisk, skurepulver eller en grøn skuresvamp. Gulvene tåler oftest heller ikke sure rengøringsmidler.

Cement og beton skal fejes med stiv kost, støvsuges eller spules. rengøringen skal foregå med sæbebaseret rengøringsmiddel, med lav eller neutral pH værdi, da man helst skal undgå de syreholdige midler på disse fliser.

Grundrengøringen skal foregå med opblandingen af sæbespåner, vand og svamp. Jo færre fuger, desto lettere at rengøre.
 

Hvordan renser du dine havefliser?


Alger, snavs og flisepest er tit synderen der gør livet trist for haveejeren. Der er dog 3 effektive måder at rensning af dine fliser udendørs kan foregå, uden at de bliver beskadiget.

De 3 effektive måder du kan rense snavs og alger på dine fliser på:

  • God gammelsdags knofedt er fin og miljøvenlig måde at rense dine fliser på. Regelmæssig rengøring med vand og kost, fjerner den værste snavs
  • Kemiske algefjernere kan hjælpe med rensningen af dine fliser udendørs. De løsner algerne og herefter kan de skylles væk. Disse findes i de fleste byggemarkeder
  • Højtrykspuling til rengøring af dine fliser er en effektiv måde at få fjernet snavs og alger på. For højt tryk kan dog være skadeligt for overfladen, da det fjerner lidt af betonen og hermed gør fliserne mere modtagelige overfor alger og snavs igen.
     

Hvordan rengører du keramiske fliser?
 

De keramiske fliser er utrolig naturtro med stor bærestyrke og fleksibilitet. De kan lægges direkte på græsplænen, på støbt terrasse eller grus og sand. Derfor er dette en meget brugt flise til haven.

De keramiske fliser er også tit lidt mere hårdfør end de ovenstående fliser, hvilket gør at de derfor kan klare lidt mere. De skal dog stadig rengøres og vedligeholdes som alle andre fliser.

Rengøring af disse sker ved spuling og vaskeplejemiddel eller fugtmopning da det oftest tager det meste. Der findes også keramiske fliser til indendørs brug, disse kan også støvsuges og moppes.
 

Hvordan behandler du flisepest?
 

Den hidtil bedste og mest effektive måde at behandle flisepest på,  er med fliserens.

Glem alt om en dyr højtryksrenser, sand eller brunsæbe! Fliserens er nemlig også den mest effektive måde hvis du vil undgå det i fremtiden.

Metoden fungerer sådan, at du først vander området grundigt. Herefter påføres en blanding af fliserens og vand. Herfra lader du fliserensen sidde, og virke i 20-30 minutter inden du skyller fliserne rene med vand.

Derefter skurer du med børste, for at fjerne resterne af belægningen fra flisepesten.

Anvendelsen af fliserensen, tager dog længere tid end terrassevaskeren, men det langvarige og overordnede resultat taler for sig selv. Trods terrassevaskeren er hurtig, effektiv og nem at bruge.

Så tag dig ikke af at det måske ikke ser ligeså effektivt ud som terrassevaskeren til at starte med. Fliserensen virker nemlig i dybden og fjerner mere og mere flisepest med tiden.

Selv halvandet år efter, kan du være sikker på at have et effektivt resultat. Fliserens kan købes i diverse byggemarkeder.
 

Er klinke- eller fliseopgaven for uoverskuelig?
 

Vi står til rådighed når det gælder rengøring af fliser!

Du kan med fordel finde en fagmand til dine fliser, som kan klare jobbet for dig.

Få hjælp til rengøring af fliser

user
Tom Hansen January 30, 2020 11:17 am
Super godt og informerende! Det var så nyttigt da jeg i sidste uge skulle gøre hovedrent. Mere af denne slags tak :)
Add a Comment
Navn*
Email*
Vedhæft billede
Kommentar*
Indsæt verifikationskode

Om Altom-gulv.dk