blog_image

Skal du slibe gulv? | 12 gode råd til hvor du skal starte

 

Hvad bør du vide inden du begynder at slibe dit trægulv?
 

Det kan være en kæmpe opgave at kaste sig ud i gulvafslibning. Ved hjælp af dette blog-indlæg kan du finde ud af, hvordan du generelt undgår de største fejl.

De fleste gange starter det hele med, at du finder mærker eller ridser i dit gulv. Herefter undersøger du og finder måske ud af, at der kan være penge at spare ved en gulvafslibning i forhold til at skulle have et nyt gulv.

Derefter kommer det næste spørgsmål: Skal du få en fagmand til at gøre det for dig, eller skal du selv kaste dig ud i det?

Følg med her og se de 12 vigtigste tips til din gulvafslibning
 

Trin 1 - Vurder hvor slidt dit gulv er:
 

Tag et kig og vurder hvor slidt det er. Der kan eksempelvis være ridser og mærker i lakken, hvis vi taler om et lakeret gulv.

Hvis lakken er ridset, kan vand trænge igennem, og det giver uheldigvis mørke render i gulvet.

I de fleste tilfælde vil de stadig være der bare en del svagere efter slibningen.

Andre trægulve er lavet af blødt materiale, eksempelvis fyrretræ, og på disse gulve kan der være spor fra høje hæle, borde eller andre møblerbare ting af lidt vægt.
 

Trin 2 - Vurder hvilken type gulv du har:
 

Animeret illustration af gulvafsliber

Inden afgørelsen finder sted, og dit gulv skal slibes, skal du selvfølgelig finde ud af, hvilken type gulv, du har.

Her skal du blandt andet være opmærksom på at et laminatgulv altså ikke kan slibes.

Tjek først hvor massivt og tykt dit gulv er. Der er nemlig forskel på, om du skal slibe et tynd fyrretræsgulv eller et massivt plankegulv. For selvom du sliber med den rigtige teknik og sliber måske 0,5 mm af gulvet, skal der stadig være slidlag på gulvet efter selve behandlingen.

På et lamelgulv skal du nemlig gerne have 2-3 mm. af det øverste lag, mens at du på et mere massivt gulv ofte skal af med 3-4 mm.
 

Trin 3 - Gør klar til at slibe dit trægulv: 
 

Efter du har undersøgt hvilken type gulv du har, skal du også sørge for at søm, skruer eller andet, ikke stikker op over gulvets overflade. dette kan nemlig ødelægge den eventuelle slibemaskine, der skal bruges til gulvet.

Herudover er det også en god ide at reparere ødelagte brædder eller manglende knaster og eventuelt bruge træspartelmasse, inden selve slibningen går i gang.

Træspartelmasse bruges til at fylde og reparere dine ødelagter brædder, hvis der er grimme skruehuller, hakker i træet og eller andet af den slags.
 

Skal du bruge en slibemaskine til gulv?
 

Hvis du tænker du vil spare lidt ekstra penge i form af at gøre det selv, skal du have fat i en Gulvslibemaskine. Denne kan du leje i et byggemarked. Efter den er lejet, er det vigtigt du tjekker den grundigt igennem. Dette for at sikre, at alt ved maskinen er helt i orden. 

Måden du sikrer dig dette er ved at se om drivremmene er beskadiget. Dette tjekker du ved at se hvor glat og hurtigt maskinen kører. Hvis du mærker at den hakker eller er hård i betrækket, er drivremmene højst sandsynligt beskadiget.

Herefter skal du bruge en kantslibermaskine, som kan slibe dit gulv langs væggen. En kantslibermaskine er nemlig mindre og kan nemmere komme omkring snørklede hjørner og kanter.

Ved denne maskine, er det vigtigt du tjekker hjulene og justerer dem rigtigt, så de ikke laver huller eller dybe render langs væggen. Dette samtidig med at du på den anden side heller ikke misser de stykker af gulvet der er tættest på kanten.

Det er derfor utrolig væsentligt at disse bliver justeret korrekt.

Når du har tjekket udstyret, er du klar til at slibe dit gulv, og du skal nu finde den rigtige teknik.

Først skal du slibe med gulvmaskinen på den store overflade, og her gælder det om IKKE at komme for tæt på kanterne.

Det er bedst at slibe langs med selve træet. Som regel skal gulvet slibes to gange. Først med en grov kornstørrelse på sandpapiret og herefter med en lidt finere kornstørrelse.

Valget af kornstørrelse afhænger selvfølgelig af gulvet og din ønskede måde at behandle det på.


Her er det ideelt at bringe en fagmand ind over. 

Slibningen med det grove og hernæst det finere sørger for, at du kommer dybere ned i slibningen og til sidst får afrundet og finpudset gulvet.

Der vil nok være en lille kant mellem det område du har slebet med den store gulvmaskine, og det område du har slebet med kantslibermaskinen.
Dette kan du nemt udjævne med en lille excentersliber, der stort set ikke efterlader spor.

Denne lille Excentersliber kan både købes eller lejes i de nærmeste byggemarkeder og er med til at endeliggøre den sidste udglatning af gulvet. Til din fordel er denne maskine mindre avanceret end de større maskiner, og dem som professionelle gulvslibere bruger.
 

Hvor meget støver gulvafslibning?
 

Du mangler måske det sidste skub, inden din endelige beslutning. Du står nemlig med spørgsmålet, hvor meget støver en gulvafslibning egentlig? se det skal vi fortælle dig!

Størstedelen af de maskiner der bliver brugt til gulvafslibning, hvad enten det er en professionel gulvsliber, eller om du selv har lejet maskinen, tager ca. 95% af al støvet.

De flest gulvslibere tager dog resten med en støvsuger, når de er færdige.

Efter slibning kan der dog forekomme lidt støv hist og her. Det kan nemt tages og tørres væk med en våd klud. Derfor er det støv der nu kommer ved en gulvaflslibning minimalt.
 

Hvornår har jeg brug for en fagmand til at få slebet gulv?
 

Der er en hårfin grænse mellem at indse, hvornår man har brug for en gulvmand og, hvornår man kan gøre det selv.Hvornår ved du så om du har brug for en fagmand?


Fire animerede talebokse med spørgsmålstegn i

Det skal vi fortælle dig!


Ved at fagmanden sliber dit gulv
 

Fordele:

 • Grundighed
   
 • Hurtigere tidsmæssigt
   

Ulemper:

 • Økonomisk-set dyrere i forhold til gør-det-selv
   

Ved at du selv sliber dit gulv
 

Fordele:

 • Flexibilitet, gør det når du vil
   
 • Spar penge
   

Ulemper:

 • Mangel på professionalisme

   

Vurdering om du selv skal slibe gulv
 

Vurderingen udmunder sig hermed i hvor meget "gør-det-selv" du er. For hvis du er det, kan du selv slibe dit gulv og så behøver du ingen fagmand.

Men hvis du derimod ikke er den helt store gør-det-selv mand, burde du få fagmanden til at udføre arbejdet.

Derfor kan du med vores portal indhente et godt tilbud fra en fagmand på at slibe dit gulv!

Kontakt en gulvlægger

No Record Found.
Add a Comment
Navn*
Email*
Vedhæft billede
Kommentar*
Indsæt verifikationskode

Om Altom-gulv.dk