Gulvbehandling - Sådan behandles dit gulv

Hvordan vælger jeg den rigtige gulvbehandling?

Alt efter hvilken gulvtype du har, vil der være forskel på hvilken gulvbehandling, dit gulv skal have. Gulve er nemlig meget forskellige, og der kan faktisk ofte være begrænsninger for nogle af de efterbehandlinger dit gulv kan få.

Trægulve der er massive, kan eksempelvis tåle meget mere end lamelgulve. Det er bare et af mange eksempler. Det er derfor vigtigt, at du ved hvilken gulvbehandling, du skal benytte. 

Behandling af trægulve

Behandlingen af trægulve er på sin vis ligesom behandling af møbler i træ. Behandlingen sker nemlig også med olie. Forskellen er dog at den olie, du bruger til gulvet, skal være hærdende. Grunden til dette er, at det giver trægulvet en hård og solid overflade, så det kan holde længere og er modstandsdygtigt over for slid.

Olien kan fås med og uden hvidpigmentering, hvor hvidpigmenteringen primært bruges på behandling af de lyse træsorter. Oliebehandlingen giver dog ikke en lige så stærk overflade, som lak eksempelvis gør, men er god til at friske op på områder, der er godt slidte eller brugt.
 

Et sildebensgulv der har fået olie på halvdelen, og hvor man tydeligt kan se forskellen på før og efter

Der findes mange forskellige variationer og typer af lakbehandlinger. En af disse kunne være klarlak, der også er bedre kendt som naturlak. Klarlak kan findes i en række forskellige former, såsom:

  • Mat
  • Halv mat
  • Silke mat
  • Blank
  • Halv blank
     

Klarlak fremhæver træets naturlige udseende og synliggør pigmenterne i selve træt. Den har en lukket overflade, og gør det nemt for dig som forbruger at rengøre og vedligeholde.


Find Ekspert til behandling af dit gulv
 

Ludbehandling og sæbebehandling


Alt efter hvor robust dit gulv er, kræver det selvfølgelig en eller anden form for gulvbehandling. Enten en god gammeldags mild sæbebehandling, som de fleste gulve kan klare, eller en eventuel ludbehandling. Ludbehandlingen er dog primært noget der bruges på trægulve for at bevare en eventuel lys nuance, inden gulvet bliver helt mættet af sæbebehandlingen. 

Hertil kan overnævnte lakbehandling også forekomme, men det kommer som sagt an på, hvor robust og massivt, dit gulv er. Vil du gerne vide mere om vores lakbehandlinger? Så læs mere om Lakering af gulv ved hjælp af vores komplette guide.

Animeret illustration af en håndværker der oliebehandler et trægulv med en maskine

Hvornår skal du lakbehandle gulvet?


Når du skal lakbehandle et gulv, er det for at give gulvet en mere slidstærk overflade. De fleste gulve står over for hårde belastninger fra møbler, borde, stole, kæledyr, børn og meget mere. 

Især trægulve får tydelige afmærkninger heraf, hvis ikke det bliver behandlet korrekt. Det er også derfor at størstedelen af gulvbehandlinger er til trægulve.

Der findes et utal af variationer af behandlinger til gulve, hvor der kan nævnes:

  • Lakbehandling
  • Oliebehandling - Giver træet nyt liv 
  • Ludbehandling - Sørger for at gulvet ikke bliver gulligt og gammelt at se på. Herefter efterbehandling med olie, sæbe eller lak

Det kan være svært at finde hoved og hale i alle de typer af gulvbehandling, der er. Derfor står vi selvfølgelig til rådighed til at hjælpe dig med at finde ud af, hvad du har brug for.
 

Få et tilbud på Gulvbehandling her

Om Altom-gulv.dk